De werkelijke geschiedenis van welvaart

‘Welvarend zijn’, wat betekent dat nu precies? En, hoe kunnen we op een nieuwe, meer holistische manier naar welvaart kijken?
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


‘Welvarend zijn’, wat betekent dat nu precies? En, hoe kunnen we op een nieuwe, meer holistische manier naar welvaart kijken? In deze blog deel ik hier graag meer met je over en geef ik mijn visie op wat ik zie richting de toekomst.

Hoe definiëren ‘wij in het westen’ welvaart?

In het westen hebben wij een hele reeks specifieke manieren om onze welvaart te meten: Economische groei, Bruto Nationaal Product (BNP), inkomenspariteit e.d. Nu zijn deze begrippen voor de meeste mensen abracadabra (en misschien is dat maar goed ook :-)). Toch worden we ermee ‘doodgegooid’, zeker als je het nieuws een beetje volgt. Economische groei bedraagt 3%, het gaat goed met de economie e.d. Maar om dieper naar deze materie te kijken, is het interessanter hoe wij in het westen de materie welvaart hebben ontwikkeld en wat jij hier als blog lezer mee kunt. Want, juist die definitie van uitsluitend economische welvaart is er een die zijn beperkingen kent en waar de meeste hooggevoelige ondernemers grote morele problemen mee hebben. Want, geld alleen is onvoldoende voor een succesvol leven voor jezelf en je naasten. There is much more :-). Vrije tijd, de ruimte om jezelf te ontwikkelen, veiligheid, de mogelijkheden die je hebt, de staat van de staat in de vorm van rechtsbescherming, onderwijs, enzovoorts. Het moge duidelijk zijn: Welvaart is veel meer dan alleen geld, koopkracht en dat soort elementen. Er spelen andere factoren mee, maar, laten we eerst eens kijken naar hoe dit welvaartssysteem gecreëerd is en wie hier baat bij heeft.

Hoe is dit systeem gecreëerd?

Het huidige systeem van welvaart komt voor een belangrijk deel voort uit het begin van de industriële revolutie, die zo rond 1750 begon in Engeland en later overwaaide naar Europa. Productie werd de nieuwe norm. Input en output kwamen centraal te staan waarbij het doel was om, met behulp van machines, zoveel mogelijk te produceren tegen zo laag mogelijke kosten. Stel je voor wat een enorme verandering dat geweest moet zijn om vanuit de kleinschalige landbouw en handel over te stappen naar massalere productie. Oude producten werden ineens goedkoper en dus betaalbaar voor grotere bevolkingsgroepen. De economieën floreerden als nooit tevoren. Vanuit die industriële revolutie is middels andere effectiviteitslagen, schaalvergroting en uitvindingen de basis gelegd voor de huidige westerse maatschappij. Waar eerst de welvaart vooral te vinden was in landbouw, is deze gedurende de industriële revolutie voor een belangrijk deel veranderd richting productieprocessen.

Maar, er is meer te vertellen dan alleen maar deze kant. Want, om deze productie vorm te kunnen geven, waren steeds meer goed geschoolde werknemers nodig die deze productie voor hun rekening konden nemen. Het schoolsysteem werd hierop aangepast. Kort gezegd hebben de industriëlen hierin een hele belangrijke stempel gedrukt: Het creëren van goede opleidingen met als doel het creëren van productieve mensen. Nog altijd is het schoolsysteem hierop gestoeld, alleen de tijd is enorm veranderd. We leven immers niet meer in een industriële samenleving maar in een informatietijdperk. De nieuwe industriëlen zijn diegenen die belangrijke informatie hebben en deze informatie razendsnel bij een zo groot mogelijke groep mensen kunnen krijgen. Het oude systeem van welvaart wankelt hierdoor meer en meer. Juist ook omdat steeds meer mensen zien dat het oude paradigma van ‘goede cijfers halen op school, een vaste baan met zekerheid, en een zeker pensioen’ niet meer werken. Zeker ook omdat het sociale zekerheidsstuk alsmaar meer en meer wordt uitgekleed door de politiek. Anders gezegd: Je kunt in steeds mindere mate leunen op een werkgever of overheid die voor je zorgt, je zult er zelf voor moeten zorgen. Van reactief naar proactief dus. En juist daar is waar veel mensen vastlopen in het vormgeven van hun eigen leven en het creëren van die welvaart. Op een bepaalde manier is het namelijk logisch: Het paradigma van goede en zekere banen is overal, maar échte welvaart levert het je in de meeste gevallen niet op. Sterker nog: In onze trainingen zien we meer en meer mensen die financieel gezien maar net hun hoofd boven water kunnen houden. Dit gaat mij dus écht aan het hart, zeker omdat het geen onwil is wat er hier gebeurt, het is slechts de verandering die wij als maatschappij doormaken. Van een ‘vaste’ industriële wereld naar een meer en meer flexibele wereld waarin informatie en het distribueren daarvan centraal staat.

Wat betekent dit voor jou?

Allereerst dat het voor jezelf volstrekt helder moet zijn hoe jouw ideale leven eruitziet en welke rol ‘welvaart’ en ‘werk’ hierin spelen. Uiteraard hebben we een inkomen nodig om van te leven, maar je bepaalt zelf hoe welvaart er voor jou uitziet. Je kunt de korte geschiedenis van welvaart en vooral de rol van het schoolsysteem hierin voor jezelf meenemen, om los te komen van het standaardiseren van school, werk, baan, pensioen. Zeker omdat er zoveel meer is dan dat! Voor mij staat hierin rijkdom op alle vlakken centraal. Hierin krijgt welvaart een hele andere dimensie dan alleen maar financiële welvaart. De reden waarom Mirna en ik financiële welvaart mee hebben genomen in onze aanpak, is omdat het tijd en vrijheid creëert voor jezelf, je familie en je leven. En, daardoor ontstaat de vrijheid en tijd om jezelf nóg meer te ontwikkelen. Op alle vlakken die voor jou relevant zijn. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om het leven te creëren dat jij wilt.

Wat betekent welvaart voor jou? 

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het creëren van welvaart? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Wat betekent welvaart voor jou?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
2 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mooi bericht over welvaart!

Belangrijk is om het Informartietijdperk te kunnen filteren. Er komt zoveel informatie op je af en dan is het de kunst om dit om te zetten in integratie/ synchronisatie. Dit wordt onze uitdaging om de wereld te verbinden.
Veel wijsheid Annemarie ☺

Inderdaad Annemarie,
En… omgaan met stress en intensiteit is daar natuurlijk een belangrijk uitvloeisel van…

Tot snel!

Liefs,
Bas

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

2
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!