HSP en jouw bedrijf: 10 tips hoe jij een energieke werkplek creëert

Hoe creëer je een energieke werkplek? Een plek waarin jij je fijn voelt, de energie goed is én je monsterlijk productief bent.
energieke werkplek
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Hooggevoeligheid en werk. Op zich al een uitdagende combinatie, zeker op het eerste gezicht. In deze blog geef ik je graag 10 tips over het creëren van een energieke werkplek. Een plek waarin jij je fijn voelt, de energie goed is én je monsterlijk productief bent :-).

De uitdagingen op een werkplek:

Soms lijkt het geluid en de overprikkeling werkelijk van alle kanten te komen. Zeker op een werkplek waarin meerdere mensen samenwerken. Alhoewel… Deze blog schrijf ik direct nadat ik op mijn werkplek overprikkeld raakte.

Zoals je wellicht weet, werken Mirna en ik vanuit huis. We hebben een aantal verschillende spreekkamers en plekken waar we kunnen werken. De een is een soort van spreekkamer, de ander meer onze inspiratiekamer. Met mappen vol met coaching historie, inspiratiemateriaal, boeken e.d. De ene echt ín ons huis, de ander in een apart gedeelte.

Zojuist was ik in de inspiratiekamer aan het skypen met een klant. Ging de telefoon af, kwam er een kind binnen, kregen we bezoek én was ik dus met een klant aan het skypen. Zo’n situatie waardoor je je een beetje geïrriteerd voelt als je er middenin zit en waar ik achteraf echt hartelijk om heb moeten lachen. Gelukkig gebeurt dit niet te vaak en is het meestal echt wel werkbaar bij ons op kantoor.

Vragen over overprikkeling op de werkplek krijgen we heel vaak binnen. Begrijpelijk ook als jij je bedenkt dat het systeem van hooggevoelige mensen vele malen gevoeliger is dan niet hooggevoelige mensen. We pikken simpelweg heel erg veel op, of we het nu willen of niet :-). Maar er is wel degelijk iets wat we hieraan kunnen doen. Laat mij vanuit mijn ervaring een tiental tips met je delen.

 1. Definieer je ideale werkplek:

Om een goede werkplek te creëren waarin jij je fijn en energiek voelt, is het allereerst natuurlijk belangrijk om je ideale werkplek helder te hebben. Hoe ziet deze er idealiter uit? Dit definiëren kun je doen door een simpele visualisatie waarin jij je voorstelt dat je op je bureaustoel zit en aan het werk bent. Dit helder hebben, is de allereerste stap.

 1. Denk aan alle zintuigen:

Om een goede en energieke werkplek te creëren, is het belangrijk om te beseffen dat alle zintuigen overprikkeld kunnen raken. Het is niet alleen wat we zien, horen of ruiken. Ook gustatief (smaak) en kinestetisch (wat ons emotioneert, wat we voelen) spelen mee. Om een goede en energieke werkplek te creëren, denk er dan zeker over na om op zoveel mogelijk invloeden van deze zintuigen te werken. Natuurlijk heb je zelden invloed op alle zintuigen en wordt het zelden écht perfect; houd zoveel mogelijk rekening met al deze facetten.

 1. Rust:

Een goede werkplek creëren doe je allereerst vooral IN jezelf. Rust in je dagelijkse routines is een belangrijk onderdeel hierbij. Zeker omdat je op die manier anders omgaat met prikkels van je omgeving die op je afkomen. 2 uur hersenvrij per dag is hier een essentieel onderdeel van. Vanuit die rustige staat van zijn in jezelf kun je kijken hoe je rust meeneemt naar je werkplek.

 1. Opgeruimd & netjes:

Door alle prikkels die standaard al op je afkomen, wil je geen extra prikkels toelaten die nog eens extra zorgen voor invloeden. Een ongeordend bureau kan een van die prikkels zijn. Een opgeruimde en nette werkplek is wat mij betreft een must. Als er al dingen rondslingeren, zorg er dan voor dat het een georganiseerde chaos is door bijvoorbeeld stapeltjes van een bepaald project te maken.

 1. Groen:

Ja, inderdaad GROEN. Oftewel groene elementen op je werkplek integreren. Je kunt hierbij heel simpel denken aan een plant op je bureau als je weinig plek hebt of een potplant op de grond als er wat meer ruimte is. Groen is een notoire stress reductor en het is wetenschappelijk bewezen dat groen de creativiteit bevordert. Daarnaast zorgt een groen element op je werkplek voor een zuivere en goede lucht om in te werken. Zeker op een werkplek waar bijvoorbeeld kopieerapparaten staan is een groen element een must vanwege de reductie in fijnstof die vrijkomt door de printer.

 1. Koptelefoon:

Als je de mogelijkheid hebt, zorg dan dat je een koptelefoon koopt en rustige meditatiemuziek opzet tijdens het werken. Dit helpt je hersenen om in de juiste staat te komen en zorgt ervoor dat je hersengolven productiever worden. Op YouTube is allerlei goede (meditatie) muziek voorhanden die je helpt om bij jezelf te blijven.

 1. Mooie werkplek:

Een werkplek is een plek waarin je heel wat van je tijd doorbrengt. Naast het slapen is werk een van de belangrijkste dingen die we doen (qua tijdsbesteding) in ons leven. Zorg dat je die tijd investeert in iets dat je fijn vind om te doen én dat je dit doet in een mooie en inspirerende omgeving. Zo hebben wij op kantoor bijvoorbeeld een foto van de kinderen hangen, hangen er onze doelen prominent in beeld als ook onze vision boards. Voor de rest is het aan jou. Zorg dat je werkplek er eentje is die mooi is en waar jij je thuisvoelt.

 1. Essentiële oliën:

Kan heel erg goed helpen om een goede en rustige werkplek te creëren. De oliën zorgen voor een goede en uitgebalanceerde energie die weer positief van invloed is op jou.

 1. Daglicht:

Indien je de mogelijkheid hebt, zorg dan voor een kantoor met daglicht. Dit is goed voor je hele systeem. Zeker als je ook nog eens een mooi uitzicht hebt (bijvoorbeeld op een groen ingerichte ruimte. Heb je geen mogelijkheid om daglicht op je werkplek te krijgen? Dan zijn er speciale daglichtlampen te koop. Ik heb deze gehad in een werkruimte waarin geen direct daglicht binnenkwam en het is mij heel erg goed bevallen.

 1. Scherm je werplek goed af:

Afschermen kun je natuurlijk niet alleen voor jezelf doen maar ook voor je werkplek. Door af te schermen, merk je dat er fysiek minder prikkels binnendringen op de werkplek waar je werkt. Dit afschermen kun je doen door bijvoorbeeld een beschermlaag om je werkplek heen te visualiseren. Dit afschermen werkt zowel op vaste werkplekken als op mobiele plekken waar andere mensen werken. Zelf ben ik meer van de vaste werkplek maar een mobiele variant kan natuurlijk ook goed werken, zeker als je hem afschermt.

Hoe creëer jij jouw ideale werkplek?

 

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

 

Hoe creëer jij jouw ideale werkplek?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!