De X factor die succesvolle ondernemers bezitten

Wat is de X Factor die nu bepaalt of je als ondernemer zult slagen en succesvol zult zijn? Met welke vaardigheden, karaktereigenschappen en mindset?
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Over welke vaardigheden en karaktereigenschappen en mindset moet je als succesvolle ondernemer beschikken? Wat is de X Factor die nu bepaalt of je als ondernemer zult slagen en succesvol zult zijn? In deze blog meer hierover.

Succes is een geboorterecht, maar geen vanzelfsprekendheid

Ik geloof er in dat het hebben van succes en het hebben van een moeiteloos leven in overvloed een universeel recht is waarmee iedereen wordt geboren. Alleen, het is geen vanzelfsprekendheid dat iedereen ook daadwerkelijk een succesvol en moeiteloos leven leidt. In de meeste gevallen slagen we er niet in om dit recht op te eisen en te ontvangen wat ons toekomt. Factoren als afkomst, omgeving en de mogelijkheden tot het wel of niet volgen van regulier onderwijs bepalen in hoge mate hoe succesvol we zullen zijn. Bij veel mensen leeft dan ook de overtuiging dat succes komt aanwaaien, dat je er voor geboren moet zijn. Met andere woorden, je afkomst, je intelligentie en je opleiding bepalen het succes. Maar is dit de absolute waarheid? Is het niet zo dat drang / urgentie naar zelfeducatie, persoonlijke ontwikkeling en het aanleren van nieuwe gewoonten niet een grotere rol speelt dan enkel afkomst.

Francis Atterbury schreef er het volgende over :

“De kracht van het onderwijs is zo groot, dat we zowel de houding als de geest van de jeugd, in elke vorm die we willen, kunnen kneden en hen gewoonten mee kunnen geven die hen voor altijd bij zullen blijven.”

Bron: Napoleons Hills Gouden Regels

Één van de grootste ondernemers, een miljardair en filantroop Sir Richard Branson is er een mooi voorbeeld van dat afkomst, intelligentie alleen niet bepalend zijn voor het uiteindelijke succes wat je kunt bereiken. Richard Branson groeide op in een eenvoudig arbeidersgezin en mede door zijn dyslectie kon hij moeilijk meekomen op school, waar hij dan ook vroegtijdig mee stopte. En toch slaagde hij in het leven en wist door de jaren heen een wereldwijd imperium op te bouwen.

De X Factor is de synergie tussen de vaardigheden en zelfontwikkeling.

Het verhaal van Sir Richard is misschien wel een uitzonderlijk voorbeeld, maar zeker niet uniek. Maar wat maakt het dan dat deze ondernemers tegen de verwachting in een hoge mate van succes weten te bereiken op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Het zou mooi zijn om één duidelijke X FACTOR aan te wijzen en te zeggen, daar moet je als succesvolle ondernemer (in spé) over beschikken. Maar dat is lastiger dan je zou denken. De vaardigheden en/of gewoonten waar deze ondernemers in elk geval wel over beschikken zijn :

1. Ze beschikken over Visie & Verbeelding

Alle succesvolle ondernemers weten precies waar ze op de lange termijn heen willen en wat ze willen bereiken, ze hebben een duidelijke visie die ze erg sterk kunnen visualiseren met hun verbeelding. Ze schrijven hun visie niet enkel op een papiertje. Ze intrigeren het in hun ZIJN en leven ernaar en hebben een absoluut vertrouwen in hun idee en durven GROOTS te dromen en GROOTS te leven en out of the box te denken.

2. Ze durven te mislukken, ze durven te falen

Mislukken en/of falen is net zo waardevol als het hebben van succes. Succesvolle ondernemers weten dit als geen ander en gaan uitdagingen daarom ook niet uit de weg. Dit is wat anders dan onverantwoorde risico’s nemen, maar ze gaan ook niet bij de pakken neerzitten wanneer iets niet of niet helemaal lukt. Ze trekken er wijze lessen uit.

3. Ze durven te vertrouwen op hun intuïtie

Succesvolle ondernemers durven op hun intuïtie te vertrouwen en in te gaan tegen de stroom.

4. Ze hebben zelfkennis en durven zelfkritiek te hebben

Één van de grootste valkuilen waar je als ondernemer in kunt trappen, is die van zelfvoldaanheid. Er altijd van uitgaan dat er aan je eigen persoonlijkheid niets of nauwelijks iets te verbeteren valt. Succesvolle ondernemers hebben wel het vermogen om karaktereigenschappen, die niet ondersteunend zijn, te herkennen en aan te pakken. PERSOONLIJKE ONTWIKKELING en het hebben van coaches /mentors is vaak dan ook een vast onderdeel van hun leven.

5. Ze blijven leren

Succesvolle ondernemers weten dat kennis op diverse vakgebieden, zoals persoonlijke ontwikkeling, marketing en technologische ontwikkelingen, iets is wat ze bij moeten houden. Hoe succesvol een ondernemer ook is, hij of zij zal altijd blijven leren door het lezen van boeken, volgen van trainingen of het volgen van ontwikkelingen in onze maatschappij.

Deze vijf vaardigheden/gewoonten zijn universeel en toepasbaar op elke niveau. De X FACTOR van succesvolle ondernemers is dan ook niet als één speciale vaardigheid aan te wijzen. Maar het is echter meer de Synergie (samenwerking) tussen bestaande vaardigheden, het vermogen tot het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden in correlatie met je ZIJN nu en je DROOM.

Wat is jouw X factor? Wil jij ontdekken wat jouw X factor is en wil je deze voor je laten werken? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken vanuit jouw X factor. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Wat is jouw X factor? Wil jij ontdekken wat jouw X factor is en wil je deze voor je laten werken? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Mirna den Reijer

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!