Warren Buffet zegt: “The single most important investment you ever make in your lifetime is in yourself”. Dit geeft heel goed aan hoe één van de rijkste personen op aarde denkt over zelfontplooiing en zelfkennis. In deze blog geef ik je graag een aantal tips over het vergroten van je zelfkennis en waarom dit belangrijk is.
Zelfkennis onderdeel van ontwikkeling?
Hooggevoelige mensen vinden persoonlijke ontwikkeling vaak heel erg belangrijk. Een belangrijk onderdeel hiervan is wat mij betreft zelfkennis. Want, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling is iets dat zich in jezelf afspeelt. Vaak vinden mensen spiritualiteit vaag en niet echt meetbaar. Voor mij is het slechts het aangaan van onze alledaagse uitdagingen en het groeien hierin. Niks vaags of zweverigs aan. En, het belangrijkste hierin is dat jouw eigen leven het belangrijkste studieobject is.
Veel mensen hebben echter een haat-liefdeverhouding met zelfkennis. Ze weten dat dit belangrijk is om vooruit te komen. Tegelijkertijd is het natuurlijk een thema dat je zelf bent. Dit betekent dat zelfkennis een hele open houding vereist. Een houding die niet alleen open staat voor externe prikkels, maar veel meer voor wat er in jouw eigen leven gebeurt en wat je hiermee kunt doen om jezelf en uiteindelijk anderen sterker te maken.
Wat is zelfkennis eigenlijk?
Maar allereerst het helder krijgen van de definitie zelf. Zoeken op Google op ‘zelfkennis’ levert me 72.500 resultaten op. Die gaan we dus niet allemaal doornemen. Een mooie en vooral werkbare definitie vind ik deze: “Zelfkennis is het bewust zijn van de eigen gedachten, emoties en gevoelens”. Juist ook omdat een stuk zingeving hierbij centraal staat. De vragen: Wie ben ik en waarom ben ik op deze wereld? raken deze materie uiteraard aan en staan erbij centraal. Maar waarom is zelfkennis dan zo belangrijk?
Als mens zijn we geconditioneerd om bepaalde patronen in sneltreinvaart onze acties te laten bepalen. Een groot gedeelte van deze patronen gebeuren onbewust en zijn daarom lastig te meten. Juist daarom is zelfkennis zo belangrijk: het doorziet als het ware deze conditioneringen en laat je bewust zien wat je tot dan toe onbewust hebt gedaan (met de resultaten die je tot nu toe hebt gekregen). Hierdoor krijg je een steeds helderder beeld over jezelf. Met alle waarheden, drijfveren maar ook de valse redenen waarom je wellicht doet wat je doet.
Onzichtbare versus zichtbare wereld (ZIJN → DOEN → HEBBEN)
Stel jezelf eens voor dat je door middel van zelfkennis iets kunt veranderen in je leven. Of het beoogde eindresultaat nu een nieuwe relatie, meer omzet of het helpen van meer mensen is, maakt niet zoveel uit. Het principe is hetzelfde en zelfkennis speelt hierbij een prominente rol. Laat mij dit uitleggen. Veel mensen focussen zich voortdurend op het behalen van resultaten. Deze resultaten liggen per definitie in de praktische oftewel de zichtbare wereld. De zichtbare wereld omdat je deze kunt vasthouden en kunt zien. Vaak behalen velen hun doelen en resultaten niet. Ik geloof er heel sterk in dat dit komt doordat veel mensen zich zo sterk op het ‘hebben’ van een bepaald resultaat focussen. Ze zien niet wat er precies voor nodig is om tot dat gewenste resultaat te komen. Een resultaat valt niet zomaar uit de lucht, er zit een volgorde in de dingen. Zo ook bij het toepassen van zelfkennis en het gebruiken hiervan.
Zijn
Stel dat je het hebben als eindresultaat neemt. Het belangrijkste begin is dan juist om te zijn zodat je kunt hebben. Als je iets niet hebt, betekent dit vaak dat je iets nog niet bent. Neem bijvoorbeeld geld. Waarom geld? Omdat het makkelijk te tellen is en omdat iedereen dezelfde rekenhoeveelheden gebruikt. Hier kun je dus niet mee rommelen (ook onbewust niet ;-)). Stel dat je een succesvolle business wilt opbouwen (hebben), dan is het belangrijk om eerst een succesvolle ondernemer te zijn voordat je een succesvol bedrijf kunt hebben. Het heet niet voor niks succesvol ZIJN en geen succesvol hebben. Hier is een reden voor en zelfkennis is daarbij uitermate belangrijk. Het zijn speelt zich, als vanzelfsprekend, af in zowel de zichtbare als onzichtbare wereld. Zowel op mentaal als emotioneel vlak. Als jij je emoties meester wordt, dan kom je immers op het punt dat je iets hebt dat je ondersteunt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe het opbouwen van een ondersteunende mindset in zijn werk gaat. Elk resultaat begint voor een belangrijk deel met het juiste zijn. Hier is moed en vooral zelfstudie en zelfkennis voor nodig om de processen, die zich bij eenieder van ons afspelen, in te duiken en meester te worden.
Doen
Vanuit het zijn, ontstaat het doen. Je kunt dus niet starten met het doen alleen. Allereerst is altijd zelfkennis nodig. De start is daarom altijd het zijn. Als je vervolgens iets bent, denkt en voelt op alle levels, weet je nog niet precies wat je nu moet doen, voordat je dat concrete eindresultaat hebt. Bij het doen komen dus concrete strategieën, tricks en tools om de hoek kijken. Dit is het doen deel van het resultaat. Het doen deel vergt een ander soort zelfkennis dan het ZIJN deel. Juist ook omdat het doen vele malen praktischer is, komt hier een andere soort versie van jezelf aan te pas. Een versie die analytischer is dan in het zijn. De zelfkennis in deze fase richt zich meer en meer op het onder de knie krijgen van het proces om je boodschap (of product natuurlijk) aan meer mensen te laten zien. Hierin is het belangrijk dat je in je zelfkennis onderzoekt waar je knelpunten liggen en deze telkens verbetert zodat je elke keer vooruitgaat.
Naast dit stuk zelfkennis dat bij jezelf ligt, is er goed nieuws: Het doen element is op vele plekken te halen. Trainingsbureaus, coaches, mentors e.d. Stuk voor stuk gericht op het toepassen van het doen element. Sommige trainers hebben van het doen deel zelfs hun specialiteit gemaakt. Niet gek natuurlijk als je bedenkt dat de uitvoering iets is dat bij veel mensen spaak loopt.
Hebben
Na het zijn en het doen ontstaat het resultaat oftewel het hebben. Een natuurlijk proces als je er wat langer over nadenkt.
Het zijn: De zon, de regen, de wind, de aarde en het zaadje. De vaste materialen die er al zijn.
Het doen: Het water geven, het planten van het zaadje en het zorgen voor een goede vruchtbare bodem.
Het hebben: Als vanzelf ontstaat datgene dat je wilt hebben. Niet vanzelf natuurlijk maar wel vanuit het zijn en het doen. Een fascinerend proces dat iedereen kan meesteren. Mits je de volgorde van deze stappen in je leven, je business, gezondheid en alles wat voor jou belangrijk is, toepast. Zie het als ‘reverse engineering’. Oftewel omgekeerde bouwkunde. Om iets te bouwen, ga je eerst naar de tekentafel en van daaruit ontstaat het bouwwerk. Dat zelfkennis hierbij een belangrijk ingrediënt is, kan ik alleen maar beamen.
Waarom is zelfkennis belangrijk?
1. Persoonlijk meester
Wat er ook gebeurt met je business, je leven of je financiën, je zelfkennis is je grootste bezit. Je neemt het overal mee naartoe en het kan niet van je worden afgepakt. Het vergroten van je zelfkennis betekent dat jij je grootste bezit aan het ontwikkelen bent. Door van een afstand naar jezelf en je acties te kijken, word je stap voor stap persoonlijk meester over jouw leven. Dit betekent dat je, alles wat er gebeurt, gebruikt om stap voor stap sterker te worden.
2. Veranderingen gaan enorm snel, ga je mee?
We leven in het internettijdperk. Hierin zijn veranderingen aan de orde van de dag. De omgeving verandert enorm snel. De vraag is of jij meegaat. Ons brein is vaak niet gebouwd op de grote hoeveelheden prikkels die op ons afkomen in deze moderne tijd. Dit betekent dat ik vaak mensen zie die het uitdagend vinden om alle veranderingen bij te houden, om hierin krachtig te blijven zonder overspoeld te raken. Mijn vader zei vorige week nog: “Als opa zou zien hoeveel prikkels er op mensen afkomen in deze huidige tijd, zou hij echt schrikken”. Om maar aan te geven hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan. En … vooral bedenkende dat de veranderingen de komende tijd wellicht nog meer gaan versnellen…
3. Impact maken door zelfkennis
Zelfkennis brengt grote inzichten met zich mee. Een bepaalde staat van ZIJN die rust en stabiliteit uitstraalt. Door jouw zelfkennis weer door te geven aan anderen, kun je jouw impact vergroten binnen de betekeniseconomie. Over de betekeniseconomie en hoe je meer je plaats hierin in kunt nemen, schreef ik eerder deze blog.
Hoe ontwikkel jij jouw zelfkennis?
Eén van de manieren die ik zelf toepas om zelfontwikkeling te ontwikkelen en door te geven, is het volgen van trainingen. In het Succes in Balans Weekend helpen we je hier graag mee op weg.
In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.
Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.
Hoe ontwikkel jij jouw zelfkennis?
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas van Vugt
[…] business steeds verder mocht laten groeien. Ik begon, zonder dat ik mij hiervan bewust was, het ZIJN-DOEN-HEBBEN-proces toe te passen. Lees meer over dit proces in deze […]