Waarom zelfkennis belangrijk is

Zelfkennis, wat kan het voor jou en je bedrijf betekenen en op welke gebieden is het zo belangrijk?
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Dat persoonlijke ontwikkeling belangrijk is, hoef ik de meeste hooggevoelige ondernemers niet uit te leggen. Ze zijn vaak al heel erg met zelfkennis bezig. In deze blog wil ik je graag wat meer laten zien over wat zelfkennis voor mij en ons bedrijf betekent en op welke gebieden zelfkennis belangrijk is. Zelfkennis straalt immers door naar andere gebieden van je van je leven, zoals je business en financiën…

Wat is zelfkennis eigenlijk?

Maar allereerst het helder krijgen van de definitie zelf. Zoeken op Google op “zelfkennis” levert me 72.500 resultaten op. Die gaan we dus niet allemaal doornemen. Een mooie en vooral werkbare definitie vind ik deze: “Zelfkennis is het bewust zijn van de eigen gedachten, emoties en gevoelens”. Juist ook omdat een stuk zingeving hierbij centraal staat. De vragen: Wie ben ik en waarom ben ik op deze wereld? raken deze materie uiteraard aan en staan erbij centraal. Maar waarom is zelfkennis dan zo belangrijk?

Als mens zijn we geconditioneerd om bepaalde patronen in sneltreinvaart onze acties te laten bepalen. Een groot gedeelte van deze patronen gebeuren onbewust en zijn daarom lastig te meten. Juist daarom is zelfkennis zo belangrijk: Het doorziet als het ware deze conditioneringen en laat je bewust zien wat je tot dan toe onbewust hebt gedaan (met de resultaten die je tot nu toe hebt gekregen). Hierdoor krijg je een steeds helderder beeld over jezelf. Met alle waarheden, drijfveren maar ook de valse redenen waarom je wellicht doet wat je doet.

Onzichtbare versus zichtbare wereld (ZIJN → DOEN → HEBBEN):

Stel jezelf eens voor dat je door middel van zelfkennis iets kunt  veranderen in je leven. Of het beoogde eindresultaat nu een nieuwe relatie, meer omzet of het helpen van meer mensen is, maakt niet zoveel uit. Het principe is hetzelfde en zelfkennis speelt hierbij een prominente rol. Laat mij dit uitleggen. Veel mensen focussen zich voortdurend op het behalen van resultaten. Deze resultaten liggen per definitie in de praktische oftewel de zichtbare wereld. De zichtbare wereld omdat je deze kunt vasthouden en kunt zien. Vaak behalen velen hun doelen en resultaten niet. Ik geloof er heel sterk in dat dit komt doordat veel mensen zich zo sterk op het “hebben” van een bepaald resultaat focussen. Ze zien niet wat er precies voor nodig is om tot dat gewenste resultaat te komen. Een resultaat valt niet zomaar uit de lucht, er zit een volgorde in de dingen. Zo ook bij het toepassen van zelfkennis en het gebruiken hiervan.

Zijn:

Stel dat je het hebben als eindresultaat neemt. Het belangrijkste begin is dan juist om te zijn zodat je kunt hebben. Als je iets niet hebt, betekent dit vaak dat je iets nog niet bent. Neem bijvoorbeeld geld. Waarom geld? Omdat het makkelijk te tellen is en omdat iedereen dezelfde rekenhoeveelheden gebruikt. Hier kun je dus niet mee rommelen (ook onbewust niet ;)). Stel dat je een succesvolle business wilt opbouwen (hebben), dan is het belangrijk om eerst een succesvolle ondernemer te zijn voordat je een succesvol bedrijf kunt hebben. Het heet niet voor niks succesvol ZIJN en geen succesvol hebben. Hier is een reden voor en zelfkennis is daarbij uitermate belangrijk. Het zijn speelt zich, als vanzelfsprekend, af in zowel de zichtbare als onzichtbare wereld. Zowel op mentaal als emotioneel vlak. Als jij je emoties meester wordt, dan kom je immers op het punt dat je iets hebt dat je ondersteunt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe het opbouwen van een ondersteunende mindset in zijn werk gaat. Elk resultaat begint voor een belangrijk deel met het juiste zijn. Hier is moed en vooral zelfstudie en zelfkennis voor nodig om de processen, die zich bij een ieder van ons afspelen, in te duiken en meester te worden.

Doen:

Vanuit het zijn ontstaat het doen. Je kunt dus niet starten met het doen alleen. Allereerst is altijd zelfkennis nodig. De start is daarom altijd het zijn. Als je vervolgens iets bent, denkt en voelt op alle levels, weet je nog niet precies wat je nu moet doen, voordat je dat concrete eindresultaat hebt.  Bij het doen komen dus concrete strategieën, tricks en tools om de hoek kijken. Dit is het doen deel van het resultaat. Het doen deel vergt een ander soort zelfkennis dan het ZIJN deel. Juist ook omdat het doen vele malen praktischer is, komt hier een andere soort versie van jezelf aan te pas. Een versie die analytischer is dan in het zijn. De zelfkennis in deze fase richt zich meer en meer op het onder de knie krijgen van het proces om je boodschap (of product natuurlijk) aan meer mensen te laten zien. Hierin is het belangrijk dat je in je zelfkennis onderzoekt waar je knelpunten liggen en deze telkens verbetert zodat je elke keer vooruitgaat.

Naast dit stuk zelfkennis dat bij jezelf ligt, is er goed nieuws: Het doen element is op vele plekken te halen. Trainingsbureaus, coaches, mentors e.d. Stuk voor stuk gericht op het toepassen van het doen element. Sommige trainers hebben van het doen deel zelfs hun specialiteit gemaakt. Niet gek natuurlijk als je bedenkt dat de uitvoering iets is dat bij veel mensen spaak loopt.

Hebben:

Na het zijn en het doen ontstaat het resultaat oftewel het hebben. Een natuurlijk proces als je er wat langer over nadenkt.

Het zijn: De zon, de regen, de wind, de aarde en het zaadje. De vaste materialen die er al zijn.

Het doen: Het water geven, het planten van het zaadje en het zorgen voor een goede vruchtbare bodem.

Het hebben: Als vanzelf ontstaat datgene dat je wilt hebben. Niet vanzelf natuurlijk maar wel vanuit het zijn en het doen. Een fascinerend proces dat iedereen kan meesteren. Mits je de volgorde van deze stappen in je leven, je business, gezondheid en alles wat voor jou belangrijk is toepast. Zie het als “reverse engineering”. Oftewel omgekeerde bouwkunde. Om iets te bouwen, ga je eerst naar de tekentafel en van daaruit ontstaat het bouwwerk. Dat zelfkennis hierbij een belangrijk ingrediënt is, kan ik alleen maar beamen.

Hoe belangrijk is zelfkennis voor jou?

 

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

 

Hoe belangrijk is zelfkennis voor jou?

Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder….

 

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

 

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

0 0 stem
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over ons

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x
()
x
Scroll naar top

become unstoppable!