Zelfstandig worden? Graag! Maar in wat?

Wil je zelfstandige worden? Ja maar, waarin dan? Binnen De Hooggevoelige Ondernemer werken we niet alleen met ondernemers. Ook mensen die erover nadenken om te gaan ondernemen, helpen wij verder.
Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.

Binnen De Hooggevoelige Ondernemer werken we, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet alleen met ondernemers. Ook mensen die erover nadenken om te gaan ondernemen, helpen wij verder. Eén van de meest gestelde vragen aan ons is: “Ja, maar… waarin kan ik nu zelfstandig worden?” In deze blog meer over het opstarten van het zelfstandig ondernemerschap.

Waarom zelfstandig worden?

Voordat je in het ondernemersavontuur duikt, is het allereerst voor jezelf een must om helder te hebben waarom je precies zelfstandige wilt worden. Het is een stap om goed over na te denken. Hierbij speelt het onderzoeken van (de juiste) motivatie een prominente rol.

Om tot een succesvol bedrijf te komen, is het belangrijk dat je iets met passie doet. Wat dat betreft spreken de cijfers voor zich. 9 van de 10 ondernemingen bestaat na 10 jaar helemaal niet meer. Wat dat aangaat, is de keuze om zelfstandige te worden slechts de eerste stap op weg naar succes. De échte test komt pas zodra je daadwerkelijk zelfstandig bent. In deze blog nodig ik je daarom uit om allereerst de 3 belangrijkste redenen om zelfstandige te worden op te schrijven. Dit kun je eenvoudigweg niet overslaan.

De structuur van je onderneming is essentieel

Ik vertel onze 2 oudste kinderen al jaren het verhaal van Ed en Bill. Het verhaal is als volgt:

Er was eens een oud dorpje dat zonder water zat. Ed en Bill werden beiden uitgenodigd om naar dit waterprobleem te kijken en met een oplossing op maat te komen. Ed zag het probleem en ook de kansen die dit met zich meebracht, DIRECT. Hij begon met emmers op en neer te rennen naar het dichtstbijzijnde meer. Die emmers vulde hij zo ver mogelijk en goot ze vervolgens leeg in het bassin dat op het marktplein stond. Hij bleef rennen en de inwoners waren heel erg tevreden over hem. Ze hadden immers water.

Aangezien ze genoeg water hadden, gingen ze meer verbruiken. Om in de groeiende vraag te kunnen blijven voorzien, werkte Ed ook in het weekend door. Dit leidde tot nog meer vraag naar water. Ed kon het zelf niet meer aan en merkte dat zijn gezondheid achteruitging. Hij was dan wel succesvol, maar hij zag zijn gezin bijna nooit meer. Ondertussen wilden de inwoners van het dorpje ook water gebruiken in de avond. Ed besloot zijn neven in te huren om aan deze nog altijd groeiende vraag te kunnen voldoen. In tegenstelling tot Ed, werd van Bill een aantal maanden niks meer vernomen. Totdat hij op een dag terugkwam met een groep werklieden en een pijpleiding aanlegde naar het dorp. Hij kocht een pomp en zette de pijpleiding open. Ed verloor zijn werk, omdat hij niet zo efficiënt kon werken als het systeem dat Bill had opgezet.

De moraal van dit verhaal? We zijn als mens geconditioneerd om zo snel mogelijk aan de slag te gaan en om druk te zijn. De vraag die jij jezelf kunt stellen, is of je een Ed of een Bill wilt zijn. Dit is écht een hele belangrijke vraag. Een overwerkte, overspannen Ed zijn, is niet zo moeilijk. De échte uitdaging zit hem erin om een bedrijf op te bouwen waarin structureren een belangrijke rol speelt. Juist ook omdat we, door te structureren, tijd overhouden voor die dingen die écht belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld ons gezin of onze gezondheid.

Waarmee starten?

Heb je helder waarom je een bedrijf wilt opstarten? Top! Nog niet helemaal? Ga dan allereerst terug naar de tekentafel en zorg dat je dat helder krijgt. Wil je een Bill of een Ed worden? Heb je hierin een keuze gemaakt? Dan pas kun je doorgaan met deze 3e stap en dat is de vraag waarmee je dan precies wilt starten.

Aangezien dit een blog is en je dus niet in fysieke vorm voor mij zit, kan ik het helaas alleen maar heel algemeen houden. Als uitgangspunt voor je business wil je altijd jouw talent nemen. Je talent is iets dat je goed kunt, iets waarin je uitblinkt. Als je iets leuk vindt om te doen, dan is de kans immers ook groot dat je er goed in bent. Juist op het vlak waarin we uitblinken, hebben we een bepaalde skill set opgebouwd die heel erg van pas kan komen voor andere mensen.

Maak van je shit je mest!

Het aller- aller- allerbelangrijkste dat je uit deze blog mag halen, is dat je in je business centraal stelt hoe je van je shit je mest hebt gemaakt. Een concreet voorbeeld van mezelf om het duidelijk te maken:

Jarenlang was de combinatie hooggevoeligheid en het ondernemerschap iets dat mij niet lukte, iets waarin ik zeker niet uitblonk. Door alle uitdagingen op dit pad stuk voor stuk op te lossen, kan ik nu andere mensen, die ook tegen deze uitdaging aanlopen, verder helpen.

Ik geloof erin dat wij als mens allemaal onze punten hebben waarin we vastliepen en wat we hebben overwonnen. Juist deze kennis is een échte goudmijn om aan anderen verder te geven. Zeker als je een extra verdieping kunt maken door er voortdurend extra kennis aan toe te voegen. Dus mijn vraag aan jou is simpel: schrijf eens de shit op die je in jouw leven hebt meegemaakt. Grote kans dat er een schitterend business idee tussen zit!

Waarmee ga jij starten als zelfstandige?

Welke shit heb jij in het verleden meegemaakt? Kun je van die shit ook je mest maken om anderen verder te helpen? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans Weekend.

In het Succes In Balans Weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het over persoonlijke, zakelijke EN financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

 

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
4 Comments
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo,

met heel veel interesse dit artikel gelezen. Jammer dat jullie in Nederland zitten. Is er in België ook een bedrijf dat op deze manier werkt?

groeten van Leen

Hallo Leen, dank je wel voor je bericht. Fijn dat het je interesse heeft gewekt. Of er ook in België bedrijven zijn die op deze manier werken, is ons niet bekend. Wij vinden natuurlijk dat wij uniek zijn ;-). Misschien heb je ook al gelezen over ons Succes in Balans weekend. Tijdens deze workshop van 2 dagen gaan we in op het krijgen en houden van balans op drie vlakken, emotioneel, zakelijk en financieel. Wij noemen dat Rijkdom op 3 vlakken. De workshop houden we diverse keren per jaar in Made, Noord-Brabant en veel van je landgenoten nemen hier aan deel. En de reacties zijn heel positief. Velen geven aan ons terug dat zij dit niet in België hebben. Neem eens een kijkje op: https://hooggevoeligondernemen.nl/succes-in-balans-weekend/. Een hele fijne dag.

Dag Bas, Dag Mirna
Mijn shit zit erin dat ik niet weet hoé ik moet starten om zelfstandige te worden. Ik heb helemaal geen kennis over het ondernemerschap en over wat er allemaal bij komt kijken. Ik heb in februari het weekend gedaan succes in balans. Dat was voor mij alvast de perfecte opstap om mijn eerste stappen te zetten. Ik heb een workshop uitgewerkt die ik al 2 keer ben gaan geven in 2 scholen. De workshop gaat over animatie in rusthuizen en is bedoeld voor leerlingen bejaardenzorg. Ik ben nl. zelf al jaren werkzaam als animator in een rusthuis.
Kan je nog eens uitleggen wat TOP ondernemen juist inhoud?
Groetjes
Claire

Hallo Claire, dank je wel voor het delen. We nemen contact je met op. Fijne dag.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

4
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!