25 tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten

25 tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Van twijfel naar geloven naar vertrouwen

Het opkrikken van je zelfvertrouwen gaat in fases. Van twijfel naar geloven naar vertrouwen. Het is belangrijk om te beseffen in welk deel van het proces je zit. Zit je nog in twijfel? Dan is allereerst richting kiezen het allerbelangrijkste. Zonder richting is het behalen van zelfvertrouwen nagenoeg onmogelijk. Voor mensen die in de twijfel zitten, is het zaak om genoeg zelfvertrouwen op te bouwen om naar geloven in jezelf te gaan. Voor als je in geloven zit, beweeg richting vertrouwen. Vertrouwen is de fase waarin je absoluut weet dat alles wat je doet succesvol is. Er is gewoon niet zoiets als falen of onderpresteren. Het rotsvaste vertrouwen om een vastomlijnd plan te creëren, is een van de belangrijkste succesfactoren.

Met deze achtergrondinfo op zak, laten we nu kijken naar de 25 tips om je te helpen bewegen van twijfel naar geloven naar vertrouwen.

 1. Train je brein:

Hier heb ik het al vaker over gehad. Alles begint in het brein en juist daarom is het zo essentieel om hier serieus werk van te maken. Het trainen van je brein gaat verder dan slechts meditatie. Het trainen van je brein helpt je om je doelen versterkt te materialiseren maar ook om zelfvertrouwen op te bouwen door te werken aan het wegnemen van innerlijke blokkades.

 1. De juiste omgeving:

Je omgeving zorgt voor meer zelfvertrouwen of brokkelt deze af. De keuze is aan jou. Ik heb een periode gehad waarin ik een omgeving had die ronduit negatief was. Het is heel erg moeilijk om jezelf hier niet door te laten beïnvloeden. Zeker als je bedenkt dat je brein automatisch het gedrag van je omgeving aanneemt. “Waar je mee omgaat, word je mee besmet” wordt niet voor niks gezegd…

 1. Lees boeken:

Goede ondersteunende boeken kunnen je enorm helpen. Ben hier ook selectief in wat je wel en wat niet in je brein komt. Door selectief te zijn, dwing je als het ware een bepaalde richting af die je inslaat. Alsof de enige weg omhoog is. Welke literatuur hierbij past, is moeilijk te zeggen, zeker als we beseffen dat dit voor iedereen anders is en iedereen andere punten heeft om aan te werken. Goede auteurs vind ik persoonlijk bijvoorbeeld Tony Robbins, Wayne Dyer, Robert Kiyosaki en Napoleon Hill.

 1. Geniet van je successen:

Door je successen op het pad naar meer zelfvertrouwen te vieren, zul je merken dat er een versnelling komt. Die versnelling komt doordat je bij het vieren van je successen stoffen in je hersenen aanmaakt. Waar de meeste mensen het leven vieren dat ze niet willen, kun je er dus ook voor kiezen om die dingen te vieren die jouw nieuwe toekomst vormgeven.

 1. Bouw een goed team:

Zit je nog in twijfel? Dan is het absoluut essentieel dat je een team bouwt dat je helpt om naar vertrouwen te komen. Alle hulp is welkom, zeker in de vorm van coaching of eventueel therapie.

 1. Ben selectief met social media:

Social media lijkt een plaats waar we contact hebben met anderen. Ben er echter voorzichtig mee. Zeker omdat het kan lijken alsof anderen alleen maar leuke dingen doen (die ze vervolgens dus delen) en die jij dus ziet. Het zorgt er overigens ook voor dat er veel rommel je brein binnenkomt in de vorm van indrukken die je niet kunt gebruiken.

 1. Mediteer:

Meditatie is bij uitstek een goed middel om je zelfvertrouwen te verhogen. Zeker als je bedenkt dat dit een mooi middel is om te reflecteren op jezelf en jouw handelen.

 1. Vastomlijnd plan:

Door te werken aan een vastomlijnd plan (met de juiste waarden) is het gemakkelijker om je doelen te bereiken.

 1. Investeer in jezelf:

Misschien had deze wel op de eerste plaats moeten staan. Zeker als je bedenkt dat de beste investering die je kunt doen er een is in jezelf. Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan zeker ook andere blogs die ik hierover heb geschreven.

 1. Lach om jezelf:

Lachen is écht heel erg gezond en ontspannend. Lach eens wat vaker om jezelf en neem jezelf niet te serieus. Het leven is om te leren, te verdiepen en te genieten, terwijl je vooruit gaat…

 1. Doe wat je leuk vindt:

Doen wat je leuk vindt, is een ongelofelijk belangrijke stap in succes. Geld is slechts een bijproduct. Ik heb hierin altijd mijn hart gevolgd en dit heeft tot resultaten geleid. Doen wat je leuk vindt, is de basis voor elk succes.

 1. Volg je passie:

Deze hangt nauw samen met het vorige punt.

 1. Maak fouten:

Door fouten te maken, leer je. Feliciteer jezelf met de fouten die je hebt gemaakt. Lach erom, huil erom en zie hoe je gegroeid bent. Op ondernemersgebied heb ik alle mogelijke fouten gemaakt die ik maar kon maken. Nu is het een enorme krachtige database waaruit ik kan putten.

 1. Kleed jezelf goed:

Goede kleding zorgt voor extra zelfvertrouwen. Ik zie veel mensen die bezuinigen op kleding en daarmee op hun eigen zelfvertrouwen. Zorg goed voor jezelf in de vorm van kleding die je leuk vindt én die je meer zelfvertrouwen geeft.

 1. Werk aan je houding:

Je lichaamshouding zegt erg veel over jezelf. Heb je bijvoorbeeld hangende schouders, dan kom je minder zelfverzekerd over en ben je minder enthousiast. Althans, zo zien anderen dat. Zorg daarom voor een houding waaruit energie straalt en die open is voor anderen.

 1. Geef anderen complimentjes:

Door complimentjes aan anderen te geven, zie je de mooie dingen in anderen. Een echte pre om vol dankbaarheid in het leven te staan en de mooie dingen te kunnen zien.

 1. Omring jezelf met mooie dingen:

Door jezelf te omringen met mooie en goede dingen kun je je leven verrijken. Vergelijk het maar eens met bijvoorbeeld patiënten in een ziekenhuis die tegen een kale gevel aankijken of met uitzicht op een groene wand. Uit onderzoek blijkt dat mensen die uitkijken op zo’n groene wand eerder herstellen van hun ziekte en dus korter in het ziekenhuis hoeven liggen.

 1. Ga eens op de eerste rij zitten bij een presentatie of voorstelling:

Door op de eerste rij te gaan zitten, ontwikkel je meer zelfvertrouwen en neem je jezelf serieuzer.

 1. Herken je angsten (en werk eraan ;-))

Door je angsten te herkennen en te erkennen, kun je ze voor jezelf inzetten. Zij die zeggen geen angsten te kennen, hebben juist de grootste angst. In plaats van te ontkennen, is het vele malen beter om je angsten te herkennen en vervolgens te dansen met deze angst.

 1. Zorg goed voor je lichaam:

Door goed voor je lichaam te zorgen, geef je een signaal af dat je het serieus neemt. Dit betekent lichaamsbeweging maar bijvoorbeeld ook gezond eten en drinken en weinig tot geen alcohol.

 1. Spreek met kracht:

Met kracht spreken betekent dat je je intonatie goed en sterk in de wereld zet. Uiteraard begeleiden je woorden je energetische uitwisseling met de andere persoon en niet andersom. Krachtig spreken leidt tot meer zelfvertrouwen.

 1. Maak anderen succesvol:

Om zelf succesvol te zijn, hoef je alleen maar zoveel mogelijk anderen te helpen. Door anderen te helpen, word je zelf succesvol en ontwikkel je zelf meer zelfvertrouwen.

 1. Geef jezelf complimenten:

Door jezelf complimenten te geven, ontstaat meer en meer zelfvertrouwen. Vind je dit uitdagend of moeilijk? Begin dan klein en bouw het stap voor stap verder op.

 1. Ben dankbaar:

Een van de meest krachtige emoties is dankbaarheid. Door dankbaar te zijn, kun je enorm versnellen en materialiseren. Het is alsof het universum mensen beloond die dankbaar zijn voor allerlei kleine dingen. Want, juist voor de kleine dingen mogen we dankbaar zijn, zeker als je bedenkt dat we in een westers land wonen met vele voorzieningen.

 1. Stap uit je comfortzone:

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de comfortzone helemaal niet zo comfortabel. De comfortzone is in de meeste gevallen juist de oncomfortabele zone. Door uit je comfortzone te stappen, zul je magie ervaren. Juist omdat die andere realiteit, die je rijkdom geeft, zich vaak aan de andere kant van die comfortzone bevindt.

Welke tip is voor jou het meest van toepassing?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke tip is voor jou het meest van toepassing?

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
1 Comment
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voor mij is op dit moment mijn lichaamshouding het grootste struikelblok voor het hebben en uitstralen van vertrouwen. Nu nog een manier vinden hoe ik dat kan ombuigen.

Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

 1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
 2. 25 Business Tips
 3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

1
0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!