Wat zijn de belangrijke zingevingsvragen als ondernemer?

Persoonlijk meesterschap vraagt om kwalitatief goede zingevingsvragen.
Picture of Bas van Vugt

Bas van Vugt

Vader, partner, ondernemer levenszoeker én genieter;). Ondernemen zit in mijn bloed. Altijd zoekende naar meer voor mezelf en mijn klanten. #rijkdom.


Persoonlijk meesterschap vraagt om kwalitatief goede vragen rondom zingeving. En zingeving is dan weer een van de belangrijkste thema’s voor hooggevoelige mensen. Door het pad naar persoonlijk meesterschap te kiezen, zul je vaak geconfronteerd worden met de zingevingsvragen die jij jezelf stelt. Want, het zijn juist de vragen die jij jezelf stelt die je realiteit positief dan wel negatief kunnen beïnvloeden…. In deze blog de 5 zingevingsvragen.

1. Waarom doe je wat je doet?

Waarom doe je wat je doet, is misschien wel DE allerbelangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen als ondernemer. Want, waarom doe je de dingen die je doet? Voor jezelf? Voor een groter geheel? Binnen de betekeniseconomie is het absoluut essentieel om helder te hebben waarom je doet wat je doet. Juist ook omdat dit een helder ‘waarom’ oplevert die zich zal vertalen in een energetische uitstraling van je brand.

Deze vraag is ook een van de belangrijkste vragen die ik mezelf sinds mijn kindertijd stel. En natuurlijk daaruit voortkomend ook de vraag waarom andere mensen doen wat ze doen. Het antwoord op deze vraag kan veelzijdig zijn. Zeker als je op deze vraag mediteert en reflecteert, kom je voor jezelf hele mooie inzichten tegen.

2. Wat voor type mens word ik door datgene wat ik als ondernemer doe?

In het (werkzame) leven gaat het er niet om wat je krijgt maar veel meer wie je als persoon wordt door de keuzes die je maakt. Vaak vragen mensen zich af wat ze ‘per uur gaan verdienen’ of hoeveel vakantiedagen ze krijgen. Wat mij betreft irrelevant als je bedenkt dat datgene wat je écht alleen overal mee naartoe neemt, jij zelf bent.

Hetzelfde geldt ook voor het ondernemerschap. Want, even los van geld en andere materiële motivaties, heb jij helder wat voor soort persoon je wordt door in jouw onderneming te doen wat je nu doet? Uiteraard is dit een onbewust proces maar daarom zeker niet minder belangrijk.

3. Ben je een Bill of een Ed?

Onze 2 oudste kinderen vertel ik al jaren het verhaal van Ed en Bill. Er was eens een oud dorpje dat zonder water zat. Ed en Bill werden beiden uitgenodigd om naar dit waterprobleem te kijken en met een oplossing op maat te komen. Ed, die zag het probleem en ook de kansen die dit met zich meebracht DIRECT. Hij begon met emmers op en neer te rennen naar het dichtstbijzijnde meer. Die emmers vulde hij zo ver mogelijk en goot ze vervolgens leeg in het bassin dat op het marktplein stond. Hij bleef rennen en de inwoners waren heel erg tevreden over hem. Ze hadden immers water. Doordat ze water hadden, gingen ze meer verbruiken. Om in de vraag te kunnen voorzien, ging Ed ook in het weekend doorwerken. Dit leidde tot nog meer vraag naar water. Ed kon het zelf niet meer aan en merkte dat zijn gezondheid achteruitging. Hij was dan wel succesvol, maar hij zag zijn gezin bijna nooit meer. Ondertussen wilde de inwoners van het dorpje ook water gebruiken in de avond. Ed besloot zijn neven in te huren om aan deze vraag te kunnen voldoen. In tegenstelling tot Ed, werd van Bill een aantal maanden niks meer vernomen. Tot hij op een dag terugkwam met een groep werklieden en een pijpleiding aanlegde naar het dorp. Hij kocht een pomp en zette de pijpleiding open. Ed verloor zijn werk omdat hij niet zo efficiënt kon werken als het systeem dat Bill had opgezet. Het moreel van dit verhaal? We zijn als mens geconditioneerd om zo snel mogelijk aan de slag te gaan, om druk te zijn. De vraag die jij jezelf kunt stellen, is of je een Ed of een Bill wilt zijn. Dit is écht een hele belangrijke vraag. Een overwerkte, overspannen Ed zijn, is niet zo moeilijk. Dit is echter geen rijkdom op alle vlakken omdat het ten koste gaat van andere vlakken dan zakelijke rijkdom. Als je eerlijk naar jezelf kijkt, ben je dan een Bill of een Ed?

4. Hoe ziet je ideale leven eruit?

Eén van de belangrijkste speerpunten in de programma’s die Mirna en ik maken, betreft het realiseren van rijkdom op alle vlakken. Emotioneel, zakelijk en zeker ook financieel. Het opbouwen van je ideale leven begint altijd bij jezelf. Sommige mensen hebben de conditionering dat ze hard moeten werken voor succes. Het belangrijkst van deze vraag is dat je reflecteert over hoe je ideale leven eruitziet, zeker met betrekking tot je business. Vanuit die vraag kun je gemakkelijker keuzes maken over hoe jouw toekomst eruitziet zodat je die rijkdom op alle vlakken moeitelozer kunt realiseren.

5. Lever je de waarde die je in je hebt?

Ondernemerschap is het leveren van waardevolle producten of diensten die anderen verder helpen. De vraag die jij jezelf kunt stellen, is of je 100% de waarde levert die écht in jezelf zit en/of je gebruikmaakt van die waarde. Deze vraag heeft betrekking op wat Mirna en ik noemen ‘van je shit je mest maken’. We maken immers allemaal dingen mee die vervelend, spannend en uitdagend zijn. Die dingen die je aanzetten tot persoonlijke groei. Deze groei gebeurt in eerste instantie voor jezelf maar natuurlijk kun je deze ervaringen ook doorgeven aan anderen. In welke vorm dan ook. Juist door hier open in te staan en te reflecteren op wat je aan het doen bent als ondernemer, kun je jezelf vragen of je alles geeft waar je anderen mee verder helpt. Het is immers je verplichting om je talent te geven…

Welke zingevingsvraag is voor jou het meest relevant?

Wil je meer weten over het bereiken van rijkdom op alle vlakken en het opzetten van een succesbedrijf? Kom dan eens vrijblijvend langs in het Succes In Balans weekend.

In het Succes In Balans weekend helpen wij je heel graag verder met het creëren van rijkdom op alle vlakken. We hebben het zowel over persoonlijke, zakelijke als financiële rijkdom.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

Welke zingevingsvraag is voor jou het meest relevant?

 

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!