De afgelopen jaren leek het wel een rage: online geld verdienen. De kernvraag: hoe verdien je online geld? Een goede en terechte vraag natuurlijk. Zeker in het afgelopen anderhalf jaar met Corona, waarin veel ondernemers hun businessmodel online moesten gaan inrichten. Ook met het oog op de toekomst en eventuele nieuwe maatregelen kan het interessant zijn om het internet ook mee te nemen in jouw strategie. Daarom in deze blog meer over het online in de markt zetten van een kennisproduct. Een product waarin je jouw kennis verkoopt en waarmee je mensen verder mag helpen met een specifiek thema.
Snelst groeiende markt op het moment
De markt voor kennisproducten nam in de afgelopen jaren een grote vlucht. De verwachting is dat deze markt in de toekomst alleen maar groter zal worden. Natuurlijk zal kennis in de vorm van traditionele scholing ook blijven, maar de markt van de zogenaamde ‘self education industry’ zal de komende tijd alleen maar verder groeien. Of deze online of offline (of in een combinatie van die twee) zal plaatsvinden is niet helemaal duidelijk. Dat hoeft ook niet. Het enige dat je hoeft te doen, is deze trend te zien en er op in te spelen in jouw markt. Hoe verdien je online dan een inkomen? Hier een stappenplan.
1. Bepaal jouw niche en de behoefte van je doelgroep
In mijn marketing opleidingen leerden we dat dit de eerste stap is in alle vormen van ondernemerschap. Toch zie ik dat deze stap vaak wordt overgeslagen. Ondernemers pakken vaak direct door naar de fase van het product. Toch is deze eerste fase van het bepalen van je doelgroep echt van onschatbare waarde, want voor wie maak je je product eigenlijk? Wie ga je ermee helpen? In deze fase is het belangrijk om op drie dingen te letten en hierop te segmenteren:
a) Demografie
Wat zijn de demografische kenmerken van je (potentiële) klanten? Zijn het ondernemers? Of juist niet? Zijn het mannen? Of vrouwen? Wonen ze in een bepaald gebied? Werk je nationaal of internationaal?
Maak voor jezelf 3 keuzes op het gebied van deze demografie. Voor onszelf hebben we de demografische gegevens bepaald op:
- Ondernemers
- In Nederland/België
- Nederlands sprekend
b) Lifestyle
Als je je demografie helder hebt gekregen, gaan je een stapje verder inzoomen. Dit 2e deel gaat over de levensstijl van je doelgroep. Wat doen ze bijvoorbeeld in hun vrije tijd? Welke auto’s rijden ze vaak? Welke bladen of kranten lezen ze?
Hier is vaak al wel wat dieper graafwerk voor nodig. Logisch ook. Deze elementen vind je vaak niet zomaar in de krant of online. Je zult dieper mogen gaan.
c) Probleem
Welke problemen ervaart je doelgroep? Mocht je je doelgroep al helder hebben, stel hen dan vragen over hun probleem. Ga hier diep op in en definieer het probleem. Het lastige hierbij is dat we niet echt voorbeelden kunnen geven; het scala aan mogelijkheden is gewoon te groot. Belangrijk in deze stap is dat je jezelf openstelt om allerlei elementen helder te krijgen over de problemen van je doelgroep. Sta ook open voor problemen die je zelf nog niet gezien hebt. Daar kunnen enorme kansen in schuilen!
En vergeet niet dat ondernemen het oplossen van problemen is. Hoe helderder je het probleem van je doelgroep in kaart weet te brengen, hoe strakker je daar met jouw product een oplossing kunt aandragen.
2. Kies je voor een eenmalig of een terugkerend product?
In essentie is dit een korte stap waarin je jezelf kunt afvragen of je kiest voor een eenmalige verkoop of dat je kiest voor het terugkerende verdienmodel. Zoals je wellicht al hebt gezien, werkten wij allereerst met eenmalige verdienmodellen en zijn we nu overgestapt naar terugkerende verdienmodellen. Laatstgenoemde zijn vaak wat lager geprijsd, maar geven je wel de mogelijkheid om stap voor stap je klant heel goed verder te helpen richting het succes waar jij met jouw bedrijf voor staat. Vaak beginnen ondernemers echter met een eenmalig verkoopproduct. Dat is ook logisch, omdat het net wat makkelijker is op te zetten.
3. Het product vormgeven
Nu je weet voor wie je het product aan het maken bent, kun je dit verder gaan vormgeven. Hierbij is een aantal stappen belangrijk:
a) Maak een verkooppagina
Op deze pagina leg je uit wat de voordelen van je product zijn.
b) Koppel aan een betaaldienst
In deze stap koppel je een betaaldienst-provider aan je verkooppagina. In WordPress (en dat gebruiken de meeste kennisondernemers) heb je een zogenaamde gratis plugin die WooCommerce heet. Deze plugin geeft je de mogelijkheid om betalingen te verwerken. Even aanmelden bij Mollie (of een soortgelijke partij) om de betalingen daadwerkelijk te kunnen ontvangen.
Let op: Mollie is in onze ervaring niet het beste bedrijf om mee samen te werken. Er zijn vaak lange wachttijden om je account te activeren en dus betalingen te kunnen verwerken. Dit is echt iets om rekening mee te houden. Nog even los van het feit dat ze censuur toepassen en selectief zijn in wie ze wel en wie ze geen gebruik laten maken van hun betaaldiensten. Zo werd bijvoorbeeld het alternatieve journalistieke platform Café Weltschmerz door Mollie drooggelegd.
Kies je overigens voor de optie om met (maand) abonnementen te gaan werken? Ook hier heeft WooCommerce een optie voor in de pipeline. Deze optie geeft de mogelijkheid om de abonnementen te verwerken. Deze opties zijn gratis en prima om mee te starten. Zelf werken wij al een tijdje met een wat professionelere betaalverwerker. Daar zijn net wat meer mogelijkheden in het professioneler aanpakken van je zogenaamde ‘checkout’: de betaalpagina. Hier vind je meer info daarover.
c) De inhoud ‘live’ zetten
De meest simpele manier om dit te doen, is door gebruik te maken van een afgeschermd gedeelte van je website. Hier zet je dan de lessen op zonder dat deze zichtbaar zijn voor de buitenwacht. Alleen de mensen die je product hebben gekocht, krijgen toegang tot dit gedeelte van jouw website.
Werk je met video’s? Dan kun je prima werken met Vimeo. Dit is een online tool waarmee je je video’s goed kunt weergeven. In plaats van de gehele inhoud op jouw website te plaatsen (waardoor je pagina erg langzaam wordt), plaats je slechts een linkje naar de video op Vimeo.
Geen zin om dit professioneel aan te pakken? Dan kun je ook werken met YouTube en je video op ‘privé’ zetten. Let wel op: bij YouTube wordt er actief meegekeken. Op het moment dat je content hebt die afwijkt van ‘de community guidelines’ wordt je video geblokkeerd en is je content dus weg.
Even concreet
Stel je voor dat je drie videolessen hebt. Dan maak je:
- 3 pagina’s op je website die zijn afgeschermd.
- 3 video’s met de content die je via Vimeo uploadt.
- Plaats je per webpagina de goede url vanuit Vimeo op de benodigde pagina.
Nu heb je de inhoud van je programma rond en kun je daarmee werken. Echter, met goede inhoud alleen verdien je online nog geen Euro’s. Daarvoor is meer nodig. Check daarom ook de volgende stappen.
4. Je product verkopen
Een goed product verkoopt zichzelf natuurlijk niet. Daarvoor heb je bereik nodig. In onze aanpak hameren we al langer op het opbouwen van dat bereik. Dit kun je natuurlijk doen via de sociale media. Dat is nog altijd een hele goede manier om bereik op te bouwen. Zelf zien wij dat op het moment dat er een promotie naar de sociale media gaat, er minder gekocht wordt. Bij de meeste van onze klanten zien wij een soortgelijk patroon. Het meeste wordt dus niet verkocht via de sociale media. Het meeste wordt verkocht via de e-mail.
Daarom is het essentieel om een goede mailinglijst op te bouwen en hierin te blijven investeren. Hoe je dit doet, kun je bekijken in deze uitgebreide blog. Het opbouwen van een mailinglijst is voor een kennisondernemer wat ons betreft echt een hoeksteen van je bedrijf.
Heb je al een relevante mailinglijst? Dan kun je je product via een of twee mails verkopen. Het enige dat je hoeft te doen, is de lezer naar je verkooppagina over het specifieke product te leiden. Zie je dat een terugkerend product makkelijker te promoten is? Dat komt omdat de verkooppagina hetzelfde blijft.
Heb je nog geen mailinglijst? Kijk dan in je netwerk of je kunt samenwerken om jouw product te lanceren via de mailinglijst van iemand anders. Wees hierin niet te bang om een gedeelte van jouw verkopen aan diegene te geven voor het gebruik van de mailinglijsten. Die ander steekt er immers de energie in die ervoor nodig is om een relevante e-mail lijst op te bouwen. Geef daar wat voor terug. Wees niet te krenterig hierin en maak het vooral ook leuk voor anderen om met jou samen te werken, ook op financieel gebied. Samen verdien je online sneller :).
5. De verkopen verwerken
Dit is een stap die vaak niet zo grondig wordt aangepakt. De vragen die je jezelf hierbij moet stellen, zijn: “Wat gebeurt er precies op het moment dat een klant gaat investeren in mijn product? Hoe krijgt iemand toegang? Hoe persoonlijk maak ik dat proces?”
Zelf hebben wij ervoor gekozen om bij elke ‘verkoop’ een persoonlijke welkomstvideo te maken. We doen dit via een speciale software die het mogelijk maakt om dat klantcontact heel specifiek op te bouwen. Meer over deze software kun je hier vinden. Kies dus hoe je je klanten welkom wilt heten en ook hoe je de verdere flow van jouw verkopen gaat oppakken. Verkopen van producten is namelijk één ding. Het goed opvolgen ervan is nog veel belangrijker.
Er is nog veel meer te zeggen over deze materie. Hopelijk helpt deze blog je alvast om een een eerste stap te zetten en en verdien je online snel je eerste € 1.000,-.
Succes in Balans Dagtraining:
Ben je toe aan een volgende stap in jouw leven? Wil je je business laten groeien vanuit betekenis? Meer tijd en vrijheid creëren in je leven en voor je geliefden? Je missie winstgevender in de wereld zetten?
Wees dan hartelijk welkom in de speciale Succes in Balans dagtraining.
Hierin helpen we jou de volgende stap te maken naar Rijkdom op persoonlijk, zakelijk en financieel vlak.
We kijken er naar uit jou daar te ontmoeten en verder te helpen.
Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.
Bas & Mirna