Zoals je de kleine dingen doet, doe je alles…

kleine dingen
Picture of Bas & Mirna

Bas & Mirna

Levensgenieters. Partners. Investeerders. Ondernemers. Hoe kunnen we je helpen? #rijkdom.

Heb jij de juiste prioriteiten? Ben je bezig met de dingen die je vooruit helpen met het leven van jouw zielenmissie? Houd je je bezig met de belangrijke hoofdlijnen of focus je op de kleine dingen? In deze blog vertel ik graag meer over juist de kleine dingen, want soms wordt er gezegd dat ze niet belangrijk zijn, maar ik denk dus van wel ;). Lees er hier meer over.

Don’t be major in minor things

Ben je wel eens iemand tegengekomen die heel goed was in kleine dingen? Bijvoorbeeld het huis schoonhouden, de tuin schoffelen of de auto wassen? Van die dingen waar iemand uren mee bezig kan zijn? Zich daar helemaal in verdiept?

Het is een feit dat veel mensen erg goed zijn in die kleine dingen. Die dingen die wél belangrijk zijn, maar die ook een grote portie van je tijd kunnen opslokken. Daar is op zich niks mis mee natuurlijk, zolang je je maar realiseert dat je geen tijd hebt om overal tijd voor te hebben. Daarvoor is het leven simpelweg te kort ;).

Zeker in een gezin lijkt het soms wel alsof je 48 uur nodig hebt om te komen tot het doen van al die kleine dingen. Het interessante van die kleine dingen is wel, dat we veel kunnen leren van de manier waarop we die kleine dingen doen. Zodra we ze namelijk gaan uitvergroten, zul je merken dat ze je over de grootsheid van jouw leven van waardevolle informatie kunnen voorzien. Goed zijn in kleine dingen kan namelijk ook een schaduwkant met zich meedragen. Een kant waardoor je zoveel tijd spendeert aan kleine dingen, dat het grote er niet meer toe doet of er simpelweg geen tijd meer voor is.

Met een zwangere buik op zondagmiddag…

Zo herinner ik mij een heel specifiek moment in het leven van Mirna en mij waarin dit echt keihard binnen kwam. Het is zo’n 6 jaar geleden en Mirna was zo’n 6 á 7 maanden zwanger. We zaten midden in een verbouwing en de tuin was een grote rotzooi en ons bureau lag vol met allerlei zaken die aandacht behoefden. Er was te weinig tijd om alles gedaan te krijgen.

Mirna begon zich op een gegeven moment op zijn zachtst gezegd een klein beetje te ergeren over hoe onze voortuin eruit zag. Uiteindelijk zijn we samen aan het werk gegaan om de tuin weer netjes te maken, midden in de zomer met 30 graden en 6 á 7 maanden zwanger. Mirna is een doorzetter, maar op een gegeven moment kon ze gewoon niet meer. Daar ter plekke hebben we de keuze gemaakt om dit niet meer te doen. We besloten om onze focus te leggen op de dingen die ons vooruit zouden kunnen helpen: We hebben een tuinman aangenomen die dit stuk van ons leven op zich kon nemen. We vinden het allebei leuk om te doen, maar het is niet onze zielenmissie om elke week een dag in de tuin te staan voor het noodzakelijke onderhoud. Nu, 6 jaar later, hebben we zelfs geen grasmaaier meer ;).

Je tijd of je geld

Mirna en ik kwamen erachter, dat we een belangrijke conditionering mochten doorbreken wanneer we écht succesvol wilden worden. Die conditionering was, dat we onze tijd NIET waardevol genoeg vonden. We vonden ons geld belangrijker. Kun je het je voorstellen? Bizar eigenlijk als ik het zo opschrijf… Bizar en toch o zo waar voor vele mensen. Ze schatten hun tijd niet op échte waarde. Dat wat er namelijk écht toe doet, is hoe jij je leven leeft. Het gaat er niet om of je veel of weinig geld aan het verzamelen bent. Als je je leven belangrijk vindt, waarom dan geen hulp inroepen voor de kleine dingen die je veel tijd kosten of die je niet leuk vindt om te doen?

We leerden die middag een belangrijke les: blijf bij je kern, leef je zielenmissie en sta jezelf niet toe om het verhaal ‘er moet nog zoveel gebeuren, maar ik heb het zo druk’ in je hoofd te laten planten. Het is simpelweg destructief en het helpt je niet verder. Maak je tijd het belangrijkste dat je hebt, zelfs wanneer je nu écht geen geld hebt. Start met iets kleins te delegeren, ga VOELEN dat het voor jou het allerbelangrijkste is dat je jouw missie leeft.

Details kunnen je maken of breken

Goed georganiseerd ondernemen is één van de absolute sleutels tot succes. Veel ondernemers hebben hun organisatie simpelweg niet goed staan. Of zoals Johan Cruijff het zo mooi zei: “Als je moet rennen, ben je te laat vertrokken”. Wow, als daar geen kern van waarheid in zit! Dus, laten we keuzes gaan maken over de kleine dingen die in potentie je leven kunnen opslokken.

Grofweg zijn er 3 mogelijkheden:

  1. Wat ga je DOEN? Voor veel zelfstandigen is dit een tricky vraag. Ze willen immers alles zelf beheersen en vinden het moeilijk om écht los te laten. De conditionering die ze mogen opruimen is: “Als je het goed wilt doen, moet je het zelf doen”. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen, dat dit absoluut NIET WAAR is. Geef niet toe aan deze gedachte, maar kom dieper in de materie door het stellen van vraag 2.
  2. Wat ga je DELEGEREN? Zelfstandigen zonder personeel vinden dit een nóg grotere uitdaging. Naast het feit dat ze vaak dingen zelf willen doen, denken ze vaak dat delegeren niet het gewenste resultaat brengt. Toch is het delegeren van kleine details echt nodig zodat jij bij jouw kern kunt blijven en niet verloren gaat in alle details die op je afkomen. Nu hoor ik je denken: “Wat als ik geen geld heb of geen business?” Start dan toch het proces! Kijk wat breder dan alleen je business. Kijk naar je leven en maak je tijd centraal in plaats van je geld. Dit brengt ons dan ook direct bij de laatste vraag.
  3. Wat ga je DELETEN? Vaak houden ondernemers zich bezig met details. Details waar ze zich helemaal niet mee bezig zouden moeten houden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier ook lange tijd een handje van had. Het is immers zo verleidelijk om alles maar zelf te regelen en op alle verzoeken in te gaan. Totdat je niet eens meer toekomt aan de dingen die er voor jou echt toe doen. Dat is pas écht zonde.

Organiseer de details en GROEI

Vaak stellen mensen me tijdens het Succes In Balans Weekend de vraag: “Bas, wat moet ik doen om van mijn business een succes te maken?” Mijn antwoord in 9 van de 10 gevallen is dan: “Waar ga je mee stoppen? Wat is het dat je niet meer dient, maar dat je nog wel veel tijd kost?” Dit is zo’n essentieel stuk. We kunnen dit simpelweg niet overslaan, omdat het je anders in de problemen zou brengen.

Zodra je de details goed hebt georganiseerd, zul je merken dat je rustiger wordt, dat er meer ruimte komt voor de vragen die er echt toe doen. Misschien heb je het nu al in je hoofd dat je bepaalde zaken wilt gaan loslaten? Of dat je bepaalde dingen gaat delegeren?

Kleine opdracht, groot inzicht!

Laten we nu meteen concreet worden. Waar ben je de hele dag mee bezig? Hoeveel tijd besteed je waaraan? Het is immers vaak zo dat we wel tijd HEBBEN, maar dat we het simpelweg niet goed besteden…

Maak voor jezelf de komende 5 dagen eens een lijstje van de dingen die je doet en hoeveel tijd je ermee bezig bent geweest. Kijk vervolgens nog eens kritisch naar je lijst en pas de 3 vragen toe.

Om je verder te helpen met het organiseren van de details heeft Mirna nog een korte meditatie voor je gemaakt. Check hem hier en conditioneer je brein gedurende een aantal weken. Je zult dan merken dat je ‘vanzelf’ andere keuzes gaat maken. Keuzes die je helpen om je doelen te bereiken in plaats van druk te zijn met details die je niet verder brengen.

Zorg ervoor dat jouw leven ertoe doet. Blijf bij je kern, groei en deel de dingen die er écht toe doen voor jou.

Wat zijn jouw ‘kleine dingen’?

Welke kleine dingen kosten je nog veel tijd, maar brengen je niet dichter bij je doelen? Wat ga je met deze dingen doen? Blijf je ze DOEN, ga je ze DELEGEREN of STOP je ermee om ze nog te doen? Graag hoor ik van jou in het reactieveld hieronder.

Groei is er om te delen. Op alle vlakken. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Wil je eens kennis komen maken met de lessen die wij doorgeven? Dan nodigen we je heel graag uit om eens naar het Succes In Balans Weekend toe te komen.

Meer informatie over het Succes In Balans Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier onder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas van Vugt

0 0 stemmen
Article Rating

Rijkdom op alle vlakken creëren gaat soms gemakkelijk, maar meestal is het een gevecht van groei. De groei die Mirna en ik ervaren, geven we heel graag aan jou door. Dat hebben we tot onze missie mogen maken. Sta je hiervoor open? Dan nodig we je heel graag uit om eens kennis met ons te komen maken tijdens Business Meaning Booster.

Meer informatie over het Weekend (en aanmelden) kun je hier vinden.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Heel veel succes op JOUW weg naar JOUW potentieel.

Bas & Mirna

Jouw mening telt...

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Search

Over ons

hooggevoelig ondernemen - De hooggevoelige ondernemer

Betekenisvol ondernemen. Geld als bijproduct van succes. Vanuit jouw unieke talent en zielenmissie. #Rijkdom.

Download en bekijk gratis:

  1. Case Study – Hoe familie- en zakenleven te combineren
  2. 25 Business Tips
  3. 12 Sleutels voor Succes in Balans

Volg ons

Recente artikelen

Reserveer jouw (GRATIS) TICKET!

Hoe goed zou jij je voelen als je de volgende stap zou kunnen maken naar emotionele, zakelijke of financiële rijkdom?
Tijdens het Succes In Balans Weekend krijg je tips, strategieën en tools om de volgende stap te maken in het creëren van rijkdom op alle vlakken. Het enige dat je betaalt, is een bijdrage in de kosten die we maken voor de zaal, uitgebreide lunch, koffie, thee en het werkboek dat je ontvangt.

Je leven inrichten zoals je écht wilt? 

Dat is voor ons de ultieme balans! Vanuit wie je bent, met betekenis en in overvloed ondernemen. Het leven hoeft geen struggle te zijn. Toch?!? Althans niet permanent;). De uitdagingen die we als mens allemaal meemaken? Daar liggen onze groeikansen. 

Groei als ondernemer betekent groeien als bedrijf én financieel. Is er iets in je leven waarmee je aan de slag wilt? Wees welkom in het Succes In Balans Weekend. Daarin helpen we ambitieuze ondernemende mensen met de creatie van rijkdom op alle vlakken vanuit hun unieke krachtige essentie. We geven je handige tips en praktische tools om rijkdom op zakelijk, financieel EN persoonlijk vlak te creëren.

Wie weet, tot dan!

0
Wil je je gedachten met ons delen? Laat hier een reactie achter.x

become unstoppable!